Fafaragás

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig énnekem.
Tudja isten, hogy mi okbólauntumncopy
Szeretem? De szeretem.”

                         /Petőfi Sándor/

 


Őszi ovigaléria

2014. október 15-én Nyers Miklós fafaragó munkáit mutatta be a sümegi Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde Ovigalériája. Művészeti programmal dolgozó óvodánkban gyermekeink az évszakonként megrendezett kiállításokon népművészek, népi iparművészek, kézművesek, mesteremberek alkotásaival is találkozhatnak. A kiállítások megnyitói az óvoda ünnepnapjaihoz tartoznak, ahol a művészeti komplexitás megvalósul.

A kiállítást „Itt van az ősz, itt van újra”címmel rendeztük, melyre minden óvodai csoportból válogattunk gyermek munkákat is.

A galériában, fából készült remekeket láthattunk, melyek minőségükkel, szépségükkel alkotójuk elhivatottságát bizonyították.

Lelke van az itt kiállított tárgyaknak. Miklós bácsinál az alkotó kéz mindig párosult képzelőerővel, kreativitással, aminek a célja, csodát alkotni egy darab fából. Művei visszanyúlnak a tiszta forráshoz, a népművészethez. Alkotásait régóta ismerik Sümegen, de még az országhatáron túl is. Régebben alkotótáborokat is vezetett, tehetségeket nevelt.

Nagy László idézete hűen jellemzi művészetét. „Műveld a csodát, ne magyarázd!”

Miklós bácsi mesélt a gyermekeknek arról, honnan ered jó kapcsolata a fával, kézügyességére mikor figyelt fel a környezete, milyen fát faragjunk. Megmutatta eszközeit, szerszámait, a fafaragás néhány pillanatát.

Biztatta őket a kézművesség kipróbálására ha nagyobbak lesznek. Bízva benne, hogy lesz köztük, aki megszeretve azt, gyönyörű alkotásokat hoz majd létre.

A szerdán nyílt tárlaton a helyi művész több alkotását is megnézhették az érdeklődök. A megnyitón a Hétszínvirág csoportos gyerekek kedves műsorral köszöntötték a vendégeket.

Papp Lászlóné

óvodapedagógus