OVIOLIMPIA A SÜMEGPRÁGAI ÓVODÁBAN

Október 9-én került megrendezésre az V. Oviolimpia a sümegprágai óvodában. Kilenc település óvodájának tizenkét csapata mérte össze tudását.

Ebben a nevelési évben óvodánkból a Süni és a Katica csoportosok vettek részt ezen a megmérettetésen. Sajnos az idő nem igazán kedvezett a program szabad téren való lebonyolításához, ezért az óvoda épületében és közvetlen környékén zajlottak le a különböző feladatmegoldások és játékok a 8 állomáson.

Lehetőségük volt arra is, hogy közvetlen közelből megfigyelhettek és megsimogathattak néhány kisállatot pl.: aranyhörcsögöket, teknősöket és nyulakat. Végül az ezek által fogyasztott takarmányokat kellett felismerniük, illetve a szalmát és szénát megkülönböztetniük. A következő állomáson a sümegi mentősök tartottak egy rögtönzött bemutatót, ami után kikérdezték a gyerekeket a hallottakról, a gyerekek hibátlanul megválaszoltak a kérdésekre. Volt olyan kérdés, ami itt nem hangzott el, de a gyerekek- mivel tavasszal voltunk a mentőállomás nyílt napján, és ott elhangzott- tökéletes választ adtak.

Két állomáson az ügyességé, a mozgásé volt a főszerep. További két állomáson megmutathatták a gyerekek mennyi éneket, verset és mondókát tudnak a környezetükben élő állatokról, növényekről. A környezeti nevelés is szerepet kapott, hiszen az utolsó előtti állomáson zöldségek és gyümölcsök felismerése zajlott becsukott szemmel, legvégül pedig a szelektív hulladékgyűjtés volt a feladat, ahol a Katica csoportosok maximális pontszámot kaptak. Igaz, a feladat nem volt ismeretlen, hiszen Zöld Óvoda lévén sokat foglalkozunk a tanév során ezzel a témával.

A verseny után fakultatív programra is volt lehetőség: a tűzoltó autóval ismerkedhettek meg a gyerekek, mindenki kipróbálhatta egy utazás erejéig a tűzoltó autót, ugráló vár és udvari játékok is a rendelkezésükre álltak, mivel délutánra már a nap is kisütött.

Ebéd után a Mézengúz együttes adott koncertet a Művelődési Házban. A gyerekek nagyon élvezték, táncoltak, tapsoltak, énekeltek. Majd végül következett az várva várt eredményhirdetés, az első helyezett a kehidakustányi óvoda csapata lett /jövőre ők rendezik az olimpiát/, második a mi Katica csoportunk, harmadik pedig a Sümegcsehi Lurkó Óvoda Madárbarát nevű csapata lett. Nagy volt az öröm, hiszen a győzelem mellett egy-egy csoki torta is jutott a dobogósoknak, melyet természetesen a Süni csoportosokkal megosztva az utolsó szeletig elfogyasztottunk. Kissé fáradtan, de nagy örömmel indultunk haza.

Bécsiné Ruzsa Krisztina

óvodapedagógus

 kids

A második helyezést elért Katica csoport:

Borbás Dávid, Bécsi Zsóka,

Vincze Ákos, Nagy Attila, Bárány Panna és Orbán Eszter