Karácsonyi barkácsdélután az óvodában

 

Óvodánkban a nevelési programunkkal összhangban kiemelten fontosnak tartjuk a néphagyományok, népszokások ápolását. Ennek egyik számunkra egyik legkedvesebb időszaka az adventi ünnepkör. Ebben az időszakban sok-sok programmal készülődünk karácsonyra. (pl. Mikulás várás, karácsonyi hangverseny, Lucázás, barkácsdélután stb…)

Idén december 15-én tartottuk meg a hagyományos Adventi barkácsdélutánunkat. Erre a napra hosszan készülődtek a gyerekek az óvónénikkel együtt. Hetek óta szorgos munka folyt az óvodában. A csoportok ünnepi díszbe öltöztek, a falakat a gyerekek munkái díszítették, apró ajándékok készültek a szülőknek, valamint a mézeskalács sütés illata lengte be a folyosókat. A délutáni pihenés után a gyerekek nagy izgalommal várták a szüleiket, nagyszüleiket a csoportokba.

A Csiga csoportos gyerekek először kedves kis karácsonyi köszöntővel lepték meg a hozzátartozóikat. Ügyesen verseltek, énekeltek, mondókáztak, majd átadták a szüleiknek a maguk készítette ajándékokat. Ezt követően az anyukák, apukák gyermekeikkel közösen lelkesen vagdostak, ragasztottak, hajtogattak. Sok kis papír fenyő, szalvétaangyalka és tobozdísz került ki a szorgos kezek közül. Közben a közösen sütött mézeskalácsokat, gyümölcsöket eszegettük és gyümölcsteát iszogattunk. Majd a „munka” végeztével a délután lezárásaként minden kisgyerek az anyukája, apukája ölébe kucorodva együtt hallgathatott végig egy kedves karácsonyi mesét az óvónéni előadásában. Így gyermek-felnőtt a közösen megélt élményekkel gazdagodva, a mindennapi rohanásban egy kicsit megpihenve hangolódhatott rá a karácsonyra.

     Lentsné Gáspár Hajnalka

óvodapedagógus