TÉLI GALÉRIA MEGNYITÓ

Óvodánkban január 25-én került sor a Téli galéria megnyitó megrendezésére, melyet a Katica csoport szervezett. A megnyitón a Darvastói Foglalkoztató Intézet lakói által készített munkák kerültek kiállításra. A gyermekek ezáltal megismerkedhettek a szövés és fonás folyamataival,- melyet a óvoda tornatermében figyelhettek meg miközben készültek az újabb és újabb dekorációs dolgok és használati tárgyak. Ez alkalommal is kiállításra került az óvoda minden csoportjának téli időjárással, a tél örömeivel kapcsolatos alkotásai, amelyek különböző technikákkal készültek. Csak néhány példa a témák közül: hóemberépítés, madáretetés, téli táj ábrázolása, havazás, téli ruhadarabok festése stb.

A köszöntőben Végh Istvánné óvodapedagógus kiemelte a tél jelentőségét, a régi szokásokat, amelyeket ekkor műveltek az emberek pl. tollfosztás, kukoricamorzsolás, szövés, fonás stb., hiszen ebben az évszakban pihentek a földek nem volt teendő a kint  a szabadban, a fagyos földeken.

A Katica csoportosok téllel kapcsolatos dalokat, mondókákat, verseket tanultak erre az alkalomra, felidézték a tél örömeit: szánkózás, hóemberépítés, csúszkálás – amelyeket sajnos még ezen a télen nem sikerült kipróbálni, megtapasztalni. A műsorban szerepelt egy rövid verses mese dramatizálása is – amely az óvoda programjának részét képezi – „ A fehér vadász” című mesét mutatták be gyermekek, jelmezekkel, kellékkel tarkítva.

 

Bécsiné Ruzsa Krisztina
óvodapedagógus