A VÍZ VILÁGNAPJA

A környezettudatos nevelés, életünk részévé vált, mióta Zöld Óvoda és Madárbarát Óvodaként működik intézményünk. A hulladékot megpróbáljuk szelektíven gyűjteni, használjuk az udvari komposztálót is.

A barkácsolások alkalmával, újrahasznosítottunk különböző anyagokat, a víz és energiatakarékosság fontosságára külön felhívjuk a gyerekek figyelmét. A víz világnapjához kötődően, víz projekt keretében tevékenykedtünk. Ezen a héten minden a vízről szólt. A folyók, tavak, patakok élővilágáról, bolygónk nagyobb természetes vizeiről, a vizek védelméről, a környezetszennyeződésről.

Vízmintát vettünk az olvadó hóból, felgyülemlett talajvízből, nagyítóval megnéztük milyen élőlények találhatók benne. A csoportszobákban tavakat, tengereket barkácsoltunk a gyermekekkel közösen, ahol különböző horgászos játékokat, vizes kísérletezéseket végeztünk. Beszélgettünk közben a víz szennyezéséről, vízi közlekedésről a vízben élő állatokról. Milyen hulladéktárgyak maradnak fenn a víz felszínén, melyek azok a szennyező dolgok amik elmerülnek, így pusztítják el közvetett módon a vízben élő állatokat. Társasjátékok készítésével hívtuk fel a gyermekek figyelmét a víztakarékoskodás fontosságára.

A cselekvésbe integrált tanulás révén, bízunk abban, hogy sokat tudtunk tenni, Földünk természetes vizeinek megvédése érdekében.

 

 Végh Istvánné
óvodapedagógus