KARÁCSONYI BARKÁCSDÉLUTÁN AZ ÓVODÁBAN


2018. december 14-én, pénteken tartottuk intézményünkben a már hagyományosnak mondható barkács-délutánunkat. Minden csoport meghívókat készített a családtagok és a hozzátartozók részére.

A Cirmi csoportban a karácsonyi barkácsolást megelőző héten a kicsikkel izgatottan készülődtünk. Mézeskalácsot sütöttünk, díszítettünk, majd szobánkat is ünnepi díszbe öltöztettük. A családok részére meglepetéssel készültünk. Színes papírból hajtogatott fenyőket díszíthettek a gyerekek, amit hurkapálcára ragasztva, szalaggal átkötve, a barkácsolás napjáig titokban tartottak. Bébiételes üvegekből pedig mécses tartót is készíthettek ragasztó és cukor felhasználásával.

December 14-én a délutáni pihenés után, csinosan felöltözve, óriási izgalommal vártuk a szülőket és a hozzátartozókat. Meggyújtva az adventi koszorú négy gyertyáját, a vendégeket mi, óvodapedagógusok köszöntöttük egy karácsonyi idézettel, majd a gyerekek kedveskedtek kis műsorukkal. Az ünnepi hangulatot megteremtő versek és énekek után mindenki kedvére barkácsolhatott a szülőkkel, nagyszülőkkel vagy éppen a Cirmi csoportba visszalátogató, már iskolás testvérrel. Az előre elkészített mintadarabok alapján készíthettek angyalkát kartonból, tortapapírból, szalvétatartó gyűrűt hullámkartonból, díszíthettek egyéni elképzelés alapján kartonból fenyőt és gipszfigurákat csillámporral. A jókedvű, hangulatos barkácsolás közben meleg teával és a gyerekekkel közösen sütött mézeskaláccsal kínáltuk a vendégeket.

Az ünnepre való készülődés végén mindenkinek megköszöntük a részvételt, kellemes, meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívántunk a csoport nevében, majd a gyerekek átadták szüleiknek a titokban, nagy szeretettel készített ajándékot.

„Karácsony készül, emberek! 
Szépek és tiszták legyetek! 
Súroljátok föl lelketek, 
csillogtassátok kedvetek, 
legyetek újra gyermekek 
hogy emberek lehessetek!”

[Wass Albert]

„ne a hóban, csillagokban,

ne ünnepi foszlós kalácson,

ne díszített fákon, hanem

a szívekben legyen karácsony.”

[Szilágyi Domokos]

Varga Károlyné

óvodapedagógus