Egészséghét az óvodában

Hagyományosan november második hetében került megrendezésre óvodánkban az egészséghét, idén november 13-17 között. Pedagógiai programunkban is kiemelt feladat az egészséges életmód alakítása, a környezettudatos magatartásformálással együtt. Ezt a mindennapi nevelőmunkánk is tükrözi.  Az egészséghéten nagyobb figyelmet fordítunk a helyes táplálkozásra, az egészség védelmére és a szabad levegőn való mozgásra. Feladatunk, hogy a gyermekek egészséges életmód iránti érdeklődését felkeltsük és megalapozzuk, valamint a szülők szemléletét is formáljuk. Kedveljék meg az egészségüket megóvó, fejlesztő tevékenységeket, aktívan vegyenek részt a munkában. Célunk, hogy egy teljes héten át kínáljunk fel a gyermekeknek és családjuknak egészséggel kapcsolatos programokat. Fontos, hogy e témakörben minden terület figyelmet kapjon. Ilyen a mozgás, az egészséges táplálkozás, környezetvédelem, megfelelő higiénia.          

A programjainkba bekapcsolódott az óvoda védőnője és a szülők is. Ezt követően a csoportok egyéni arculatukhoz igazodva szervezték meg a hetüket, és erről röviden tájékoztatták a szülőket, akik lehetőség szerint támogatták hetünket zöldségekkel, gyümölcsökkel, tejtermékekkel, a gyűjtőmunkában pedig segítették gyermeküket.

Az első napon a csoportok, ismerkedtek az egészség fogalmával. A szülők által behozott terményeket pedig csoportosítottuk, válogattuk, ízlelgettük. Ezen a napon látogatott el több csoportba a védőnő is, aki az egészséges táplálkozásról, tisztálkodásról beszélgetett a gyermekekkel. A következő napon, kedden vártuk a szülőket, nagyszülőket a csoportokba. Vendégeinkkel közösen készültek a gyümölcs- és zöldségsaláták, zabpelyhes sütik és palacsinták. Kóstolhattak a gyerekek tejtermékekből ivójoghurtokat és finom mártogatósokat. Sok-sok plakátot, társasjátékot is barkácsoltak az ovisok a szülők, óvónők segítségével.  Nagy örömünkre a szülők, nagyszülők az egész délelőttöt velünk töltötték, kicsit betekinthettek a mindennapjainkba. Együtt hallgattuk végig a mesét és mozogtunk a tornateremben. Következő napokban két csoportba is mentőápolók érkeztek, akik a balesetekről és az elsősegélynyújtásról beszélgettek és játszottak a gyerekekkel. Volt, amelyik csoportban lábtornáztak, máshol gyógyteákat iszogattak.

Végül pedig beszélgettünk arról, hogyan teljék egy napunk. Mikor jó, ha kelünk-fekszünk, étkezünk, mozgunk. Nem szerencsés, ha túl sokat tévézünk, számítógépezünk. A gyermekek közös rajzmunkája zárta a hetet, amelynek témája a napirend volt.

Úgy gondoljuk, hogy a hét folyamán a gyermekek konkrét tapasztalatokat szerezhettek az egészség megőrzéséről, az egészséges táplálkozásról, a tisztálkodás fontosságáról.

Több gyermek megkóstolt olyan zöldséget, gyümölcsöt, italt, amit előtte mereven elutasított. Bizony, amelyik étel elkészítésében segédkezhettek, szívesebben elfogyasztották. A közösen elkészített tablókon és gyermekmunkákon végignézve pedig- amelyek több napig díszítették a csoportszobákat és folyosókat- eszünkbe jut mennyi tartalmas tevékenységben vehettünk részt az Egészséghét folyamán.

 

Lenstné Gáspár Hajnalka
óvodapedagógus