Egészségünkre!

 Egészséghét az óvodában

 Az idei évben november 19-23 között került megrendezésre óvodánkban az egészséghét. Már óvodás korban is kiemelt jelentőséggel bír az egészséges életmódra való nevelés és az egészséges életvitel igényének kialakítása. Hiszen ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük egészségvédő ismeretekre van szükségünk.  Ennek jegyében a hét folyamán a Cirmi csoportban olyan tevékenységekben vehettek részt a gyermekek, amelyek során életkoruknak megfelelő élményszerű, konkrét tapasztalatokat szerezhettek az egészséges táplálkozás, a tisztálkodás és a mozgás témakörében.  

A hét első napján a különböző élelmiszereket csoportosítottuk aszerint, hogy az egészségünk megóvása szempontjából melyikre mekkora szüksége van a szervezetünknek. Így készült el az „Egészséglámpánk”, mely zöld, sárga és piros színű tányérjaira a gyerekek ragasztották fel az élelmiszereket.

A keddi napon a gyerekekkel közösen gyümölcssalátát készítettünk. A tapintás és a szaglás mellett a legnagyobb hangsúlyt az ízlelés kapta ezen a napon, ugyanis a felaprított gyümölcsökkel játszottunk oly módon, hogy szemüket bekötve ízlelőbimbóikra hagyatkozva találhatták ki, hogy milyen gyümölcsöt adtam a szájukba.

Szerdán az érzékszervek közül a tapintás került előtérbe. Játékos formában szerezhettek tapasztalatot a zöldségekről tapintás útján. Ezt követően pedig kisnyuszikká változhattak és sárgarépa ropit rágcsálhattak.

Csütörtökön reform alapanyagokból készítettünk a gyerekekkel közösen egy répatortát, mely során az alapanyagokat szemlélgetve, szaglászgatva bővültek ismereteik. Az elkészült répatortához Erika néni segítségével készített hársfateát is kóstolhattak, ami mézzel és citrommal ízesítettünk. A reform alapanyagok ellenére a gyerekek nagyon szívesen fogyasztották a tortát, aminek nagyon örültem, hiszen ezáltal bebizonyosodott, hogy ami egészséges, lehet finom is!

Pénteken Jutka nénivel vehettek részt egy játékos lábtornán, mely során, a héten már oly 

sokat hangoztatott mozgás egészségmegőrző szerepét élhették át.

A hét folyamán minden tevékenységünket átszőtte az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés. Dalaink, verseink is ehhez a témakörhöz kapcsolódtak. A babaszobában az időjárásnak megfelelően felöltöztettük a babákat, a megbetegedett babákat megvizsgáltuk, gyógyteát főztünk nekik, meggyógyítottuk őket.

 

A gyerekek a hét során számos élménnyel gazdagodtak, melyről a faliújságon és a folyosón elhelyezett munkákon kívül az alábbi képek tanúskodnak.

 

 

Óvodánk középső,- nagy- és vegyes csoportjaiban a hét egy napján nyílt napot tartottunk, ahol a gyermekek és szüleik együtt tevékenykedtek az egészséges életmód jegyében. A napnak kettős célja volt, egyrészt a szülők betekintést nyerhettek az óvodai nevelés mindennapjaiba, másrészt pedig részesei lehettek az egészséges életmódra nevelés gyakorlatának.

 

Csendes-Bódai Judit

 

óvodapedagógus