ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Óvodánk, nagy hangsúlyt fektet az Állatok Világnapjának méltó megünneplésére. A Zöld Óvoda címet, ill. a Madár- Barát címet már elnyertük, így külön munkaközösség dolgozik a Jeles napok kidolgozásánál.
Nevelőtársaimmal közösen, a hét első napján „berendeztük” állandóan működő galériánkat a csoportok által készített terménybábokkal, termésekkel, hogy minél közelebb hozzuk a gyermekeket az állatokhoz, természetes élőhelyükhöz.
Beszélgetések, barkácsolások során felhívtuk a gyermek figyelmét a felelős állattartásra.
Szeretnénk elérni, hogy a gyermekeink ismerete gyarapodjon az állatokról és azok életmódjáról. Neveljük őket az állatok védelmére. Szeretnénk, hogy fejlődjön az állatokhoz való pozitív viszonyuk, felelősségérzetük.
Megtekintettük a városunkban működő, színvonalasan kialakított Afrika-múzeumot, így megismerhették az Afrikai szavannán élő állatok nevét, formáját, életmódját.
Volt olyan csoport, akik egy közeli tanyára látogatott el, vagy az állatsimogatóba mentek,vagy a Váristállóba. Ők a ház körül élő állatokról szerezhettek több ismeretet.
Közben, csoportonként terepasztalokat készítettünk, állatképeket gyűjtöttünk, ezekből tablót, puzzle-t készítettünk.
Barkácsolás közben állatos mondókákat, dalokat mondogattunk, énekeltünk.
Úgy gondolom, az ismeretek bővítése nem korlátozódik le erre az egy-két hétre, mert szinte az egész nevelési évünket átszövi mesében, versben, dalban, mozgásban az állatok közelsége.
Ahogy változnak az évszakok, úgy kerülnek felszínre újra és újra az állatokkal kapcsolatos ismeretek átadása.

Végh Istvánné
óvodapedagógus