FÖLD NAPJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEK, TEVÉKENYSÉGEK ÓVODÁNKBAN

A Föld napjáról minden évben megemlékezünk óvodásainkkal. Idén több napra is szerveztünk olyan tevékenységet, eseményt a gyerekeknek, ahol a környezetvédelem fontosságára hívtuk fel figyelmüket.

A tavaszi galéria megnyitásával, melynek összeállítása, megrendezése idén a Csiga csoport feladata volt, kezdődtek a Föld napi rendezvényeink. Már a galéria szervezésekor, előkészítő munkálataikor minden csoportot megkértünk, hogy a háztartásokban keletkező hulladékok felhasználásával készítsenek minél több olyan alkotást, amelyek kapcsolódnak a tavaszhoz. Gyermekcsoportjainkban szebbnél szebb virágok, madárkák, pillangók készültek papír gurigák felhasználásával. Flakonokból csíráztatót, rovaritatót, szélforgót, dobozokból várat, autópályát, vonatokat barkácsoltak a gyerekek az óvónénik segítségével. Az ötletes munkák mind-mind bizonyítékai annak, hogy nem csak a drága alapanyagok felhasználásával lehet szépet alkotni, hanem a környezetünk megóvását kiemelve, fontosnak tartva a hulladékokból is. A galéria megnyitón szereplő Csiga csoportosok által előadott mesedramatizálás is erről szólt. A mese címe a Földanya szomorúsága. A történet szintén a közvetlen környezetünkben, az emberek által okozott károkra hívja fel a figyelmet, természetesen a kicsik által érthető, játékos formában. A tavaszi galéria kiállító vendége, Bebesiné Bodnár Ivett ötvös volt, aki saját készítésű ékszereit mutatta be a gyerekeknek. Meghívott vendégeink pedig az Everplast Zrt. vezetői voltak, akikkel szoros kapcsolatot ápolunk. A ZRT. biztosítja ugyanis óvodásaink számára azokat az újrahasznosított fóliából készült zacskókat, melyekben az óvodai ágyneműk szállítását oldják meg a szülők.

Óvodánkban a már hagyományos Föld napi faültetés keretén belül egy kis diófa csemetét ültettünk el a gyerekek segítségével, valamint sor került a Tündérkertek felújítására, amit a Szülőkkel közösen végeztünk. Minden csoportunkban vetettek a gyerekek zöldség és virágmagokat, csíráztattak babot, kukoricát. Nagy érdeklődéssel figyelgethetik az apró kis növénykék fejlődését, melyeket maguk is gondozhatnak. A kis diófát is szorgosan locsolgatják, óvják, ahogy a többi kis csemetét is, amelyeket az előző években ültetgettünk.

A szelektív hulladékgyűjtésre nagy figyelmet fordítunk óvodánkban. Próbálunk a lehető legtöbb hulladékot újra hasznosítani, feldolgozni, és egyre kevesebbet termelni. A sümegi Everplast Zrt. telepén tett látogatásunk keretén belül meggyőződhettünk, hogy ez milyen bonyolult és fontos feladat.

 Az iskolába induló nagycsoportosainkkal meglátogattuk az üzemet, ahol betekintést nyerhettünk az ott folyó munkálatokba, melynek során a különböző csomagoló fóliákból olyan granulátumot készítenek, amely alapanyaga az újra hasznosított szemeteszsákoknak, palackoknak.

Madártani tanösvényünket is ennek a hétnek a keretén belül szerettük volna lepkecsalogató, nyári orgonabokrokkal bővíteni, de a kedvezőtlen időjárás miatt ezt későbbre halasztottuk.

Intézményünk dolgozói lelkes környezetvédőként, természetbarátként próbálják óvodásainkban elültetni a természet szeretetét, védelmének fontosságát, s a gyerekeken keresztül a szülők figyelmét is felhívni immár sok- sok éve. Óvodánk ebben a nevelési évben már harmadszor pályázik a Zöld óvoda címre, az itt folyó környezetvédelmi tevékenységeink, feladataink bemutatásával.

Vargáné Szita Beáta
óvodapedagógus