Farsang


„Vízkereszttől
negyven napig
Mulatoznánk pirkadatig!
Farsang faggyal érkezett,
Tánccal temettük a telet.
Farsang fánkja illatozik,
Orrunk, gyomrunk vágyakozik.
Nagyböjt előtt
„farsang farka”,
Hacacáré három napra!
Kövércsütörtökre már
Véget ér a karnevál.
Nagyböjt után fogyókúra,
Jövőre meg kezdjük újra!”
/Péter Erika: Farsangi örömök/

Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Az óvodánkban igen mozgalmas hetek ezek. Beszélgetünk a farsangi régi szokásokról, jelmezeket tervezünk, munkáinkkal feldíszítjük a csoportszobánkat, énekelünk, táncolunk, mesélünk, verselünk…, mókás versenyjátékokat játszunk.

A farsangi mulatság napjára már minden csoportszoba teljes díszben pompázik, a szülők reggel a kis királylányokkal, indiánokkal, cicákkal, serifekkel, stb. érkeztek az óvodába. Ezután kezdetét veszi a tánc, a mulattság a tornateremben ahová mindenki levonult és rövid „műsorral” bemutatkoztak a csoportok. Mi felnőttek is természetesen beöltöztünk.

Nagyon vidám és közösség erősítő esemény is ez egyben. A közös mulatság után mindenki a csoportjában folytathatta a farsangolást, ahol tetőfokára hágott a hangulat, a gyermekek egyénileg és a kis barátaikkal közösen is kipróbálhatták magukat a vicces ügyességi játékokban, természetesen mindenki nyert valamit. A vigasság szünetében süteményt ettünk és üdítőt ittunk. A szülők mindig vállalják, hogy gondoskodnak ételről-italról és ezzel is segítik a farsangi mulatság sikerét. A vidámságot fokozták a versenyszámok, játék ötletek, pl.: székfoglaló játék, seprűtáncoltatás, táncolós versenyek, amelyeken mindenki nyert. A bál egészen ebédidőig tartott, amikor a gyerekek elfáradva, de élményekkel telve bújtak ki jelmezükből és várták a finom ebédet.

Nagyon jól sikerült az idei Télűzésünk, reméljük ennek hatására megérkezik hamarosan a tavasz!

Papp Lászlóné
óvodapedagógus