Mozgalmas a tavasz az óvodában

Tavasszal megújul a természet, vidámabbak lesznek az emberek, mozgalmasabbá válik az élet. Így van ez intézményünkben is. Sorra követik egymást a hagyományos és az aktuális programok.

Az említett időszakban nem csak ünnepek és jeles napok, hanem hétköznapi események is zajlottak bőségesen.

Megtörtént a nagycsoportosok iskolaérettségi vizsgálata, majd azt követően az új intézménybe, az iskolába való beíratása. Két hét múlva a helyükre máris jelentkeztek a leendő óvodások és bölcsődések. Számukra a beiratkozást megelőzve nyílt napot tartottunk azzal a céllal, hogy a szülők is és a gyermekek is megismerkedhessenek az intézménnyel. A gyermekek többsége nagyon jól érezte magát a programon, szívesen töltötte a rendelkezésre álló időt a játékok és a gyermekek között. Jó érzés volt, hogy a beiratkozáskor már ismerősként köszönthettük egymást.

A hagyományos tavaszi programok egyike a tavaszi galéria nyitó. Ebben a nevelési évben a Maci csoport szervezte a kiállítást, ahol a gyermekek munkáin kívül Horváthné Mátis Ilona alkotásai jelentek meg. Az alkotó ma már nyugdíjas, de múltbéli munkakörébe beletartozott a kézműveskedés is. A jelenben szabadidejében végzi ezt a kreatív tevékenységet. A kiállításon az aktualitásoknak megfelelően főként a húsvét szimbólumai jelentek meg. Különböző technikákkal díszített húsvéti tojások, a nyulak, tyúkok, és a csibék. Ilona elmesélte a gyermekeknek, hogy nagyon szereti, és szívesen végzi ezt a tevékenységet.  Alkotásaihoz olyan hulladék anyagokat is felhasznál, amelyet mások már kidobnának. A Maci csoport gyermekei tavaszi versekből, dalokból álló csokorral köszöntötték a kiállítás megnyitóján megjelent vendégeket és társaikat.

A „ Fut az ovi” elnevezésű  jótékonysági futóversenyre 2019. április 27-én került sor. A program második alkalommal került megszervezésre Zsigmond Péter szülő ötlete alapján. A szervezés és a lebonyolítás az ötletgazda és családja, a szülői szervezet és az óvoda dolgozói, valamint a Kisfaludy Sándor Gimnázium diákjainak közreműködésével valósult meg. A balesetmentes lebonyolításban a rendőrség és a polgárőrség nyújtott segítséget. A program részt vevőit különböző programokkal szórakoztatta a rendezőség.  A nap a mozgás, az egészséges életmód jegyében zajlott. Azok a gyermekek és felnőttek, akik nem vállalkoztak a futásra, Jámbor Szilvia dietetikus interaktív előadását, valamint tanácsait hallhatták az egészséges táplálkozásról. A szülők jóvoltából a részt vevők megkóstolhattak néhány, egészséges alapanyagokból készült süteményt is. A gyermekek szívesen kapcsolódtak be az előadásba, illetve a beszélgetésbe. A vállalkozó kedvű felnőttek és gyermekek számára Baráth Bettina zumbával biztosította a mozgás lehetőségét és az aktív kikapcsolódást.      

Az óvodapedagógusok a tornateremben játékos, mozgásos vetélkedővel várták a gyermekeket és szüleiket. A programok ideje alatt Hegedüs Mónika szülő, színes festékekkel várta a gyermekeket és kínálta a lehetőséget, hogy ki-ki a kedvenc figuráját kérheti az arcára festetni. A sportolók, illetve a program részt vevőinek egészségére Dr. Nagy Mariann háziorvos és Sebestyénné Hajnal Gabi vigyázott. Szükség és kérés szerint vérnyomást mértek, egészségügyi tanácsokat adtak.

A programról a legjobb, legértékesebb pillanatokat Tóth Zoltán és a sümegi városi televízió örökítette meg.

A tavasz másik hagyományos rendezvénye, a Zsófia napok 7. alkalommal került megszervezésre. A három napos rendezvény első napján ünnepélyes keretek között emlékeztünk névadónkra, Kompanik Zsófiára. A Napocska és a Csiga csoport gyermekei tavaszi mesével, dalokkal és táncokkal köszöntötték az ünnepet. Az ünnepi beszéd kiemelte Kompanik Zsófia pozitív emberi tulajdonságait, az intézmény értékeit és hagyományait, valamint támogatói jótékony tevékenységét.  A második napon környezet-és egészségvédelemmel kapcsolatos programok zajlottak csoportonként. A harmadik napon szerveztük meg a körzeti oviolimpiát, ahol 9 óvoda 13 csapata, 10 helyszínen oldotta meg az óvodapedagógusok által összeállított érdekes, játékos feladatokat. A feladatok megoldásához azokra az ismeretekre volt szükség, amelyeket a gyermekek az óvodai élet mindennapjaiban szereztek meg. A programot Végh László polgármester úr nyitotta meg, miután köszöntötte az óvoda udvarán felsorakozott részt vevőket. A gyermekek csatakiáltásokkal mutatták be csapatukat.

Az egyes állomásokon szerzett tapasztalatok szerint a gyermekek tájékozottak voltak az elméleti feladatok tartalmában pl. a gyógynövények körében vagy a mesék, dalok, állatok világában. Az ügyességi feladatokat is szabályoknak megfelelően és gyorsan oldották meg. A zsűrinek nehéz dolga volt az összesítésnél, mert nagyon szoros volt a mezőny.

A játék végén a Papp család felajánlásából lovagi tornán vettek részt az oviolimpia szereplői. A műsor elbűvölte a gyermekeket, felejthetetlen élmény jelentett számukra. A programot követően együtt sétáltunk vissza az óvodába, ahol kihirdettük az eredményt és átadtuk a jutalmakat. A zalaszentgróti óvoda „Jóbarátok” csapata szerezte meg az első helyet, így megszerezte a kupát és a szervezés jogát a következő évre. Az első három helyezettnek járó tortákat a szülői szervezet és Knór Andrea ajánlotta fel. Az eredményhirdetést követően asztalhoz ültek a megéhezett csapatok és elfogyasztották Remete József támogatását, a finom ebédet. Jókedvűen és elégedetten indultak haza a vidéki gyermekek és helyi gyermekek.

Köszönjük szépen minden támogatónknak a felajánlásokat, a segítséget és az együttműködést.

Ezzel még nincs vége a nevelési év programjainak, hiszen hátra van még a nagycsoportosok búcsúzója, május 31-én, 15,30 órakor kezdődik a tornateremben. Június 5-én 17 órára szeretettel várjuk a leendő óvodások és bölcsődések új gyermekek szüleit egy ismerkedő szülői értekezletre. Június 6-án szervezzük az iskolába készülődő nagycsoportosok kirándulását Keszthelyre. Az nevelési év aktív időszakát értékelő nevelési értekezlettel zárjuk.

Köszönjük szépen minden támogatónknak a felajánlásokat, a segítséget és az együttműködést.

A nyári takarítási munkák miatt az óvodai és a bölcsődei nevelés 2019. augusztus 5-16-ig szünetel.

                                                                                              Hujber Jánosné

                                                                                                óvodavezető