Egészséghét a Kompanik Zsófia Óvodában

November 13 és 17 között egészséghetet tartottunk óvodánkban. A hét első napján a Napocska csoportba látogatott
Dr. Jova Zoltán fogorvos, aki egy kedves óvodásunk édesapja. A doktor úr játékosan mesélt a gyerekeknek a fogápolás fontosságáról, a fogorvos munkájáról és arról, hogy ha valakinek esetleg a fogorvosi székbe kell ülnie, akkor mire számíthat a vizsgálat során. Megnyugtatta a gyerekeket, hogy nincs semmi félni valójuk, legyenek bátrak, ha fogorvoshoz kell menniük.

A fogápolási teendőket és lehetőségeket számba vettük, a helyes technikákat és a napi minimum kétszeri fogmosás fontosságát is hangsúlyozta a doktor úr. Szóba került, hogy a COVID járvány óta nem mosunk az óvodában. A doktor úr állásfoglalása az óvodai fogmosással kapcsolatban, hogy akkor van valóban értelme, ha minden feltétel biztosított ehhez. Egy alapos fogmosás legalább két percig kell, hogy tartson, ezen kívül fontos, hogy a gyerekek megfelelően kiöblítsék a szájukat és, hogy a fogkefék a tároláskor ne érjenek egymáshoz.

Hétfőn Gyalog Balázs mentős tartott előadást a gyerekeknek a Csiga csoportban arról, hogy hogyan kell baj esetén segítséget hívni, ezen kívül elsősegélynyújtási és sebkötözési tapasztalatokat is szerezhettek a gyerekek.

A szerdai nap folyamán Dr. Ódry Eleonóra is ellátogatott az óvodába, aki a Csiga csoportba járó kisfia csoporttársainak és a Hétszínvirág csoportba járó gyermekeknek tartott érdekes, interaktív előadást, amelyet megelőzött egy mese, amit a doktornő olvasott fel a gyerekeknek.

A hét minden napján valamilyen módon felhívtuk a gyerekek figyelmét az egészség fontosságára, és az egészségmegőrzés jelentőségére. Készültek egészséges alapanyagok felhasználásával nassolni valók, kóstoltunk nyers zöldségeket, készítettünk gyümölcssalátát, a tornateremben zumbázhattak a gyerekek és a pedagógusok is Baráth Bettinával, aki a zumba oktatás mellett az intézmény bölcsődéjében gondozónőként dolgozik.

Pénteken tartottuk a Mézes napot az óvodában, amikor is fonott kalács volt a tízórai, természetesen mézzel. Ebből az alakalomból ellátogatott hozzánk Havasi Krisztián méhész is, aki a nagycsoportosoknak tartott érdekes bemutatót a méhészetről. A méhészek és a méhek munkájáról szerezhettek ismeretet a gyerekek és mézkóstolásra is lehetőségük volt a program zárásaként.

Tartalmas és változatos volt a hét, de természetesen a mindennapokban is nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra és az egészség megőrzésére.

Sümeg, 2023. november 20.                          

Csendes- Bódai Judit
óvodapedagógus