MAGYAR NÉPMESE NAPJA ÓVODÁNKBAN

                     

160 éve, szeptember 30-án született Benedek Elek, a nagy mesemondó. Születésnapján ünnepeljük 2005 óta a Magyar népmese napját. 

Mi a célja?  Ezen a napon minden népmesét szerető gyermek és felnőtt megkülönböztetett figyelemmel és tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé. Régen nemcsak a gyerekeknek szólt a mese, hanem a felnőtteknek is. Kukoricafosztás, tollfosztás alkalmával, hosszú téli estéken csak azok mesélhettek, akik a legszebben tudták megszólítani a mesét.

A mese igazságos világot mutat be: a jó elnyeri jutalmát, a küzdelem nem hiábavaló. Mese valami nagyon szép dolog: mesés, meseszép, mesébe illő- ezeket a szavakat még ma is sokat használjuk, ha valami nagyon szépről, csodálatos dologról beszélünk. Ezért fontos napjainkban is a népmese fennmaradása, a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozása.

Így óvodánkban is, minden csoportban a népmese, a népművészet kapott nagyobb hangsúlyt az elmúlt napokban. A gyerekekkel sokat beszélgettünk a régimúlt időkről, a nagyszüleink által használt tárgyakról, a mindennapjaikról.

Végül a népi világot idéző galériában az óvodapedagógusok a Szállást kérő róka című mesével örvendeztették meg a gyerekeket. 

 

Az óvónénik játéka ismét nagy sikert aratott az ovisok körében.

 

Lentsné Gáspár Hajnalka

óvodapedagógus