ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Óvodánk, nagy hangsúlyt fektet az Állatok Világnapjának méltó megemlékezésére. Mai világunkban sajátos jelleget öltöttek a jeles napok megünneplése. Őseink, még a naptári év gazdasági tevékenységeihez, egyházi ünnepekhez kötötték. A jelen világunkban viszont már a károsító tényezőkre való rádöbbenést, cselekvésre való ösztönzést szolgálják. A beszélgetések során megismerkedhettek Assisi Szt. Ferenc nevével, az állatok első védelmezőjével. Beszélgetések, barkácsolások során felhívtuk a gyermek figyelmét a felelős állattartásra.

Szeretnénk elérni, hogy a gyermekeink ismerete gyarapodjon az állatokról és azok életmódjáról. Neveljük őket az állatok védelmére. Szeretnénk, hogy fejlődjön az állatokhoz való pozitív viszonyuk, felelősségérzetük.

Volt olyan csoport, akik egy közeli tanyára látogatott el, vagy az állatsimogatóba mentek,vagy a Váristállóba. Ők a ház körül élő állatokról szerezhettek több ismeretet. Közben, csoportonként terepasztalokat készítettünk, állatképeket gyűjtöttünk, ezekből tablót, puzzle-t készítettünk. Barkácsolás közben állatos mondókákat, dalokat mondogattunk, énekeltünk.

Olyan szerencsés helyzetbe kerültünk az előző tanév folyamán, hogy óvodánk Katica csoportja nagy összegű nyereményre tett szert a /SPAR üzletlánc/ által meghirdetett nyereményjáték során. Kihasználva az anyagi lehetőséget, most az „Állatok Világnapjára” szerveztünk egy buszos kirándulást a Győrbe az állatkertbe – szülői kísérettel, illetve 3D-s mozi előadást, itt helyben az óvoda minden csoportja számára, melynek témája átöleli az állatok négy évszakos életét.

Köszönjük a SPAR-nak, óriási lehetőség ez az óvodánkba járó gyerekek számára!

Úgy gondolom, az ismeretek bővítése nem korlátozódik le erre az egy-két hétre, mert szinte az egész nevelési évünket átszövi mesében, versben, dalban, mozgásban az állatok közelsége. Ahogy változnak az évszakok, úgy kerülnek felszínre újra és újra az állatokkal kapcsolatos ismeretek átadása.

 

Végh Istvánné
óvodapedagógus