Szabályváltozások 2020.október 1-től

Ezúton szeretném felhívni a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy 2020. október 01- jétől a 431/2020.(IX.18.) Kormányrendelet értelmében, óvodánkban újabb szigorító intézkedések bevezetésére van szükség.

Ezek a szigorítások az alábbiak:

  1. Az intézmény területére csak egy nagykorú személy (szülő, nagykorú testvér, stb.) kísérővel léphet be a gyermek, illetve viheti el az óvodából a gyermeket. – Ezért kérem, hogy valamilyen módon oldják meg, hogy ne testvérrel, kiskorú gyermekkel érkezzenek, csak egy felnőttet van módunkban beengedni az óvodába.
  2. Az óvodába való belépéskor a felnőtt kísérőnek az orrot és szájat eltakaró, szabályosan alkalmazott védőmaszkot kell hordani.
  3. Ügyeljünk az egymástól való megfelelő, 1.5 m távolság megtartására! Ezért az óvoda, bölcsőde bejáratának folyosóján egyszerre 5 személy tartózkodjon!
  4. A kormányrendelet előírása alapján az óvodába érkező óvodás gyermeknek, dolgozónak, ellenőrizni kell a testhőmérsékletét.
  5. A kísérő felnőtt az intézmény területére a testhőmérséklet mérési pontig beléphet. – Ezeket a pontokat az óvodában mindkét folyosó bejárati ajtajában jelölöm ki.
  6. A gyermek és a dolgozó csak abban az esetben léphet be az óvodába, ha testhőmérséklete nem haladja meg az országos tiszti főorvos által meghatározott hőmérsékletet, 37.8 oC – a hőmérőzés megtagadása, a maszk mellőzése helytelen használata a rendelet értelmében szabálysértési eljárást vonhat maga után!
  7. A belépés során az a gyermek, akinek testhőmérséklete eléri, vagy meghaladja a meghatározott mértéket, nem maradhat az óvodában. Amennyiben az óvodában tartózkodás idején emelkedik meg a gyermek testhőmérséklete, a többi gyermektől el kell különíteni, és erről a szülőt, törvényes képviselőt haladéktalanul értesíteni, tájékoztatni kell, és a már bevezetett eljárásrend alapján járunk el.
  8. A szülőnek bejelentési kötelezettsége van, amennyiben a gyermek, vagy vele közös háztartásban élő COVID 19-el fertőzött, teszteredménye pozitív!

A korábban hozott, továbbra is érvényben lévő szabályok:

  • Az intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, dolgozó, szülő látogathatja!

Gyanúra okot adó tünetek:

A koronavírus fertőzésre klinikailag gyanúsnak kell tartani minden gyermeket, akinél az alábbi tünetek egyike fennáll:

Láz,       hőemelkedés,         hányás,       hasmenés,        nehézlégzés,        száraz              köhögés, szaglásvesztés, íz érzés zavara.

  • Az óvoda bejáratánál vírusölő kézfertőtlenítőt biztosítunk. A szülők, gyermekek óvodába lépésekor a kézfertőtlenítés kötelező!
  • A gyermekeket az óvodába egy felnőtt kísérő hozza, a kísérő személy az óvodába való belépéstől távozásig viseljen szabályosan alkalmazott maszkot!
  • Csak a legszükségesebb mértékig tartózkodjanak az óvodában!
  • Az otthonról hozott tárgyak esetében törekedjenek a legszükségesebbekre! pl.: ami nélkül a gyermek nem alszik el.
  • COVID 19 betegségből gyógyult gyermek – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással, illetve a Járványügyi hatóság karanténból való felmentésének bemutatásával térhet vissza.
  • Amennyiben a gyermeknél felső légúti tünetek jelentkeznek, a szülőnek fel kell venni a kapcsolatot a gyermek háziorvosával, aki ismerve a gyermek alapbetegségeit, körülményeit stb., dönt a további teendőkről.
  • Mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt Tilos az intézményi csoportosulás.
  • Annak a gyermeknek, akinek hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt be is mutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
  • A gyermek egyéb távolmaradásával kapcsolatos szabály a Házirendben meghatározott módon történik.
  • Ha gyermek nem betegség miatt hiányzott az óvodából, továbbra is kérjük a szülő által aláírt egészségügyi nyilatkozatot az első óvodában töltött nap reggelén az óvodapedagógusnak leadni.

Sümeg, 2020. október 01.

Papp Lászlóné
Intézményvezető