Zsófia Napok 2013.

Óvodánk alapítójára és névadójára, Kompanik Zsófiára emlékeztünk 2013. május 15-16-17-én.

Ügyes óvodásaink már az ünnepség előtti héten lerajzolták a régi, és az új óvodájukat. A szép alkotásokat a galériában állítottuk ki. A rajzok születése közben alkalmunk nyílt a gyerekekkel beszélgetni Kompanik Zsófiáról, az óvodánkról, az összetartozásról és az emlékezés fontosságáról.

Május 14-én nagycsoportosaink (Csiga és Cirmi csoport) virágokkal ellátogattak Kompanik Zsófia sírjához.

Május 15-én a Zsófia napok ünnepségsorozatát városunk polgármestere Rátosi Ferenc nyitotta meg. A vendégek köszöntése után az óvodapedagógusok énekkara egy tavaszi dalcsokorral örvendeztette meg a gyerekeket. A Katica, Napocska, Maci, és Hétszínvirág csoport gyermekei adtak ízelítőt az óvodában megismert versekből, énekekből. A  nap zárásaként a „Lusta nyulacska” című bábjátékot mutatták be az óvónők a gyerekek nagy örömére.

Május 16-án ünnepségsorozatunk második napján ZÖLD NAPOT tartottunk.

A csoportszobákban berendezett „állomásokat” körbejárhatták a gyerekek.

–          Beszélgettek a szelektív hulladékgyűjtésről, a védett növényekről, gyógynövényekről, a víztakarékosság fontosságáról.

–          A következő csoportban az évszakok felismerése után felsorolták jellemzőiket.

–          A harmadik „állomáson” gyümölcsöket ismertek fel bekötött szemmel, majd egészséges, és egészségtelen csoportosításban képeket válogattak.

–          A negyedik csoportban képek segítségével háziállatokat kellet felismerniük a gyerekeknek, majd párosítani az állatokat kicsinyeikkel. Beszélgettek az állatok védelmének fontosságáról, és az állattartás felelősségéről.

A ZÖLD NAPOT „teljesítő”minden csoport gyümölcskosarat kapott a szülők jóvoltából. A nap zárásaként gyümölcsöket, zöldségféléket kóstolgathattak, ropogtathattak a gyerekek.

Május 17-én a Zsófia Napok záró programjaként kirándulni indult az óvoda minden csoportja. A fenyves erdő mellett fekvő ligetes, murvás gödörben gyűjtögettek, bogarásztak a gyerekek. Nagyítók segítségével közelebbről megvizsgálhatták a növényeket, pókokat, hangyákat, csigákat. Nagy élmény volt!

A rendezvénysorozat sok ismerettel, élménnyel gazdagította a gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

A jól sikerült tartalmas három napnak köszönhetően szeretnénk a Zsófia Napokkal óvodánkban hagyományt teremteni.